Uzun Yolda Gece Araç Kullanmak
Araba kullanırken, diğer araç ve sürücülerden, trafik işaretlerinden ve sinyallerden gördüklerinize, duyduklarınıza ve hissettiklerinize nasıl tepki vereceğinize karar vermeniz gerekir.
Direksiyon başında
Bir aracın direksiyonuna geçtiğiniz her seferde, bir dizi karmaşık ve saniyelik eylemi yerine getirmeniz gerekir. El, ayak, göz ve kulaklarınızın eylemlerini ve vücut hareketlerinizi koordine etmeniz gerekir. Aynı anda, diğer araç ve sürücülerden, trafik işaretlerinden, sinyallerden, yol koşullarından ve kendi aracınızın performansından gördüklerinize, duyduklarınıza ve hissettiklerinize nasıl tepki vereceğinize karar vermeniz gerekir.
Bu kararlar, genellikle yüksek hızda seyahat ederken ve yine yüksek hızda giden diğer araçların yakınındayken alınır ve bu kararların doğru eylemlere dönüştürülmeleri gerekir. Bu kararların tekrar ve tekrar, sürekli şekilde yapılması gerekir.
Dikkatli ve dinç bir sürücü olun
Yola çıkmadan önce iyi bir gece uykusu uyuyun. Planınızı, normalde uyanık olduğunuz saatlerde araç sürecek şekilde yapın ve geceyarısı ile sabah 6 arasında seyahat etmekten kaçının. Mümkünse bir yol arkadaşıyla birlikte seyahat edin, birbirinizle konuşun ve arabayı ortaklaşa sürün. Her iki saatte veya 150 kilometrede bir on dakikalık molalar vermeyi planlayın. Gözlerinizi odaklamakta, başınızı dik tutmakta, zorlanıyor, esnemenizi durduramıyor, açık şekilde düşünmekte, son birkaç kilometreyi hatırlamakta ve şeridinizde kalmakta zorlanıyorsanız, durup dinlenmenin zamanı gelmiştir.
Risk almayın
Geçmeye çalıştığınız araç hızlanıyorsa, bırakın gitsin, bir yarışa girmeyin – şüpheleniyorsanız, geçmeyin. Otoyolda seyahat ederken, diğer sürücülerle mesafenizi koruyun.
En önemli kural, güvenli bir takip mesafesini korumaktır. Her onbeş kilometre hız için, önünüzdeki araçtan bir araba boyu uzakta durun. Örneğin, saatte 60 km hızla sürüyorsanız, önünüzdeki araçtan en az dört araç boyu uzakta olmalısınız. Bu takip mesafesini mümkün olan her durumda korumak, çarpışma riskini çok büyük ölçüde azaltacaktır.
Önünüzdeki araçları göremiyorsanız, önünüzdeki araç ile olan mesafenizi artırın. Önünüzdeki sürücü, yavaş veya durmuş bir aracı geçmek için yan şeride geçebilir ve sizi çarpışma tehlikesiyle başbaşa bırakabilir.
Kenara çekmek
Eğer aracınızı kenara çekmek zorunda kalırsanız, tamamının yol kenarında olduğundan emin olun. Aracınızın bir kısmının bile yol üzerinde kalması ciddi tehlikeler yaratabilecektir. Gece ya da gündüz olmasına bakmaksızın dörtlülerinizi yakın. Geceleri, arka lambalarınızı izleyen uykulu sürücüler, halen hareket ettiğinizi düşünerek sizi takip edebilirler.
Acil bir durum nedeniyle otoyolda durmak ve park etmek zorunda kalırsanız, derhal dörtlülerinizi yakın ve arabadan çıkıp güvenli bir yerde durun. Yanınızda mutlaka üçgen reflektörler taşıyın. Gece kenara çekmeniz gerektiğinde, reflektörleri aracınızın etrafına yerleştirmeniz, sizi yoldaki diğer sürücüler için daha görünür kılacak ve aracınıza çarpılması riskini azaltacaktır.
Kötü hava koşulları
Yol koşulları kötü olduğunda, dikkatli sürün. Aracınızı, özellikle de tüm ışık ve pencereleri temiz tutun. Güvenli bir fren mesafesini korumak için yavaşlayın, ancak arkanızdaki sürücüler için tehlike yaratacak derecede yavaşlamayın. Frenlere hafifçe basın ve direksiyonda sert hareketler yapmayın. Görüş azaldığında, gerekliyse yavaşlayın ve şartların iyileşmesini beklemek için kenara çekin.
Yolda kaldığınızda, bir yol kurtarma servisine üyelik, diğer herşeyden daha çok işinize yarayacaktır.
Yayalara dikkat edin
Aracınızın önüne çıkabilecek yayalara yaklaşırken dikkatli olun. Yayaların ne kadar hızlı yaklaştığınızı doğru şekilde tahmin etmeleri zordur. Eğer o bölge için normal olan hızdan daha yüksek bir hızla seyahat ediyorsanız, yayalar zamanları olmadığı halde, karşıdan karşıya geçebileceklerini düşünebilecektir. Geceleri, farlarınızı kolaylıkla görebildikleri için, yayalar sizin de onları görebildiğinizi düşünürler, bu nedenle dikkatli olun.
Gece araç sürmek
Gece ve gündüz araba kullanmak arasındaki fark, iki ayrı dünyada araba kullanmak gibidir. Gündüz herşey size avantaj sağlamaktadır; yolunuzu aydınlatacak yeterli ışık vardır, hata yapmaktan ve diğer sürücülerin hatalarından kaçınmak daha kolaydır. Gece ise sürüş bu kadar kolay değildir, özellikle de tecrübesi olmayanlar için, ancak burada güneş battığında size yardımcı olacak bazı harika ipuçları bulacaksınız.
Görüşünüzün kısıtlandığını kabul edin ve buna göre davranın
Yolunuzu aydınlatan ışık olmadığında, o kadar iyi göremezsiniz, bu nedenle etrafınızdaki yola ve üzerindeki insanlara karşı daha dikkatli olun. Geceleri her zaman gözlerinize güvenemeyeceğiniz için, diğer duyularınıza daha fazla güvenmeyi öğrenmelisiniz.
Yolcularınız varsa, yola dikkat etme konusunda yardımlarını isteyin ve yolunuza çıkabilecek herşey için hazırlıklı olun.
Vücudunuzu dinleyin
Geceleri araba sürerken, kendinizi daha az uyanık hissedersiniz ve bu çok doğaldır. Sınırlara dikkat edin ve vücudunuzu gereğinden fazla zorlamayın. Sık sık mola verin ve temiz hava alın. Daha fazla devam edemeyeceğinizi hissediyorsanız, bir otelde kalın, gideceğiniz yere sabah varmak, riske girmekten çok daha iyidir.
Daha dikkatli olun
Gözleriniz gündüz kadar iyi görmediği ve vücudunuz geceleri daha yorgun olacağı için, gece araç kullanırken ekstra dikkat sarfetmeniz gerekir. Aracınızı, gündüz kullanacağınızdan daha yavaş kullanın, herkesin emniyet kemerlerinin bağlı olduğundan emin olun ve diğer araçlara yaklaşırken dikkatli olun.
Tehlikeli sürücülerden sakının
Kontrolden çıkmış gibi görünen sürücülerden her zaman, her zaman, her zaman uzak durun. Geceleri, özellikle hafta sonlarında partiler devam ederken, tehlikeli ve güvensiz şekilde araç kullanan tüm sürücülerle aranızda güvenli bir mesafe bırakın. Bu tarz sürücüleri teşhis edebileceğiniz işaretler; yalpalamak, virajları geniş şekilde almak, farların kapalı olması ve yolun ortasından gitmeleridir. Uzman, aracınızla bu tarz sürücüler arasına büyük bir mesafe koymanızı şiddetle önermektedir. Bir sürücü aracını özellikle tehlikeli bir şekilde kullanıyorsa, yetkililere haber verin.